Σκοπός του Συλλόγου μας είναι:

Η συλλογή στοιχείων για συγκεκριμένα προβλήματα του χωριού. Η ενασχόληση με θέματα προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, όπως επίσης των κοινόχρηστων – κοινοτικών χώρων της κοινότητας, και την προώθηση αυτών στις αρμόδιες αρχές. Η διατήρηση των δεσμών των απανταχού Πετσακιτών με τη γενέτειρα και τις παραδόσεις τους.Η συμβολή στη διατήρηση, την καλλιέργεια και την μετάδοση των ηθών και εθίμων και γενικά των πολιτιστικών στοιχείων, που συνιστούν την πνευματική και πολιτιστική παράδοση των Πετσάκων Καλαβρύτων, για να μεταλαμπαδευτούν αυτά στις νεότερες γενιές.

Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2017

ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΦΩΝΗΣ ΤΩΝ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΜΠΟΣΙ!!!

Πόσο εύκολα ξεχνάμε…
Με αφορμή την δυσκολία μεταφοράς μικρών μαθητών από το Μπόσι δημοσιογράφος Αθηναϊκού τηλεοπτικού καναλιού ρωτά τον Δήμαρχο Καλαβρύτων.
Δημοσιογράφος: Γιατί δεν βάζετε ένα όχημα του Δήμου να κάνει την μεταφορά των μαθητών;
Δήμαρχος: Δεν έχουμε κύριε…
Δημοσιογράφος: Βρείτε από έναν όμορο Δήμο… Κάθονται τόσα οχήματα…
Τι να πρωτοθυμηθούμε εμείς τώρα;
Ότι έχουμε προτείνει χρόνια πριν - ξανά και ξανά - να προμηθευτεί ο Δήμος δικά του μικρά λεωφορεία, να εκπαιδεύσει μερικούς από τους δόξα τω Θεώ εν αφθονία υπάρχοντες υπαλλήλους του και να λυθεί το πρόβλημα άπαξ δια παντός;
Ότι το θέμα αυτό έφερε στην Βουλή βουλευτής Αχαιός όπου απορρίφθηκε μετά πολλών επαίνων;
Ότι έχουμε γράψει άπειρες φορές ότι τα παιδιά μας θυσιάζονται άσπλαχνα στον βωμό της αναίσχυντης ψηφοθηρίας;

Φινάλε με σημασία!
Στην ίδια επικοινωνία ο δημοσιογράφος κλείνοντας ρωτάει τον κ. Λαζουρά.
“Θα πάνε αύριο τα παιδιά στο Σχολείο;”
“Να πάρετε την Περιφέρεια να σας πει…” απαντά ο κ. Λαζουράς.
Ελπίζουμε να μην το έκανε ο δημοσιογράφος!
Διότι εάν έκανε την ίδια ερώτηση στον Κατσιφάρα θα έπαιρνε την απάντηση…
“Να πάρετε το Υπουργείο Παιδείας να σας πει”.
Το Υπουργείο Παιδείας θα απαντούσε… “Ρωτήστε το Υπουργείο Εσωτερικών. Δική του αρμοδιότητα είναι” και στο τέλος θα έφταιγε ο… Σόϊμπλε και θα τα άκουγε από τον Αμβρόσιο.
Κι όχι τίποτε άλλο!
Ο Σόϊμπλε άλλαξε πόστο και ο επόμενος μπορεί και να μην είναι ανάπηρος…


Προκαλεί ο Απόστολος!
Μήνυμα με την ευκαιρία της έναρξης των μαθημάτων στα Σχολεία μας έστειλε σύμφωνα με τα καθιερωμένα ο κ. Απόστολος Κατσιφάρας.
Γράφει…
«Σήμερα ξεκινά ένα μεγάλο ταξίδι στον κόσμο της γνώσης.”
Άστο καλύτερα Απόστολε. Άστο να πάει στο διάολο.
Δεν σε πληροφόρησαν οι υπάλληλοί σου ότι υπάρχουν μαθητές που θα πρέπει να κάνουν το… ταξίδι με τα πόδια κι άλλοι που αν δεν φροντίσουν οι γονείς τους θα “ταξιδεύουν” που και που προς την γνώση;
Μην προκαλείς τουλάχιστον!



Διαδικασίες για τη διάθεση αυτοκινήτου της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ξεκίνησε, η αρμόδια υπηρεσία, με εντολή του Περιφερειάρχη Απόστολου Κατσιφάρα, προκειμένου να καταστεί δυνατή η μεταφορά των μαθητών/ τριών από το χωριό Μπόσι Καλαβρύτων προς το Δημοτικό Σχολείο Πετσακών.
Έπειτα από συνεννόηση με τον δήμαρχο Καλαβρύτων Γιώργο Λαζουρά, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα διαθέσει όχημα και ο Δήμος Καλαβρύτων οδηγό, έως ότου βρεθεί οριστική λύση στο πρόβλημα.

Μέχρι σήμερα η μεταφορά των μαθητών δεν έχει καταστεί δυνατή, καθώς δεν έχει βρεθεί ενδιαφερόμενος να αναλάβει το συγκεκριμένο δρομολόγιο, εξαιτίας του γεγονότος ότι το χωριό Μπόσι είναι ορεινό και δυσπρόσιτο. 


Στην ίδια τάξη

Διαγωγή επιεικώς απαράδεκτη


Ο κ. Απόστολος Κατσιφάρας Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας επί πολλά και συναπτά έτη κάνει… “χαρούλες” και φωτογραφίζεται καθήμενος σε παλαιού τύπου σχολικό θρανίο στο Λαογραφικό Μουσείο της Σκοτάνης.
Στο δεύτερο θρανία κάθεται ο Δήμαρχος Καλαβρύτων κ. Γιώργος Λαζουράς.
Ο δεύτερος εξήγησε στο πανελλήνιο μέσω τηλεοπτικής εκπομπής Αθηναϊκού σταθμού ότι η ευθύνη για την ΜΗ μεταφορά μικρών μαθητών από το Μπόσι στο σχολείο τους στους Πετσάκους είναι ευθύνη του πρώτου!
Ας αποδώσουμε τώρα τα του Καίσαρος… διαπιστώνοντας την μεγαλοπρέπεια της εθνικής μας παράνοιας!
Η ευθύνη της μεταφοράς των μαθητών στα Σχολεία τους είναι αποκλειστική ευθύνη του κ. Απόστολου Κατσιφάρα και των υπαλλήλων της Περιφέρειας.
Θα έπρεπε να είχαν τακτοποιήσει τα πάντα εδώ και τρία χρόνια τώρα αλλά για την οικονομία του άρθρου ας πούμε από τον περασμένο Ιούλιο!
Δεν το έκαναν όμως.
Ε και λοιπόν;
Θα… ντραπεί ο κ. Κατσιφάρας και θα παραιτηθεί;
Χαχαχα που γράφουν και οι νέοι μας στα ηλεκτρονικά τους μηνύματα.
Θα στείλει κανείς τους έχοντες την ευθύνη υπαλλήλους στα σπίτια τους; Θα κρατηθεί πρόστιμο από τον μισθό τους; Θα υποπέσουν σε δυσμένεια και θα αντικατασταθούν;
Χαχαχα…
Δεν τρέχει τίποτα και δεν θα τρέξει ποτέ!
Διότι η ευθιξία και η υπερηφάνεια μαράθηκαν εδώ και χρόνια στην πατρίδα μας και δεν.. ανθούν πλέον.
Ευθύνη όμως έχει και ο Δήμαρχος Καλαβρύτων.
Ο δρόμος που οδηγεί από το Μπόσι στους Πετσάκους είχε ένα τμήμα αδιάβατο. Θα έπρεπε να είχαν γίνει οι απαιτούμενες παρεμβάσεις εκεί από τον περασμένο Ιούλιο.
Δεν έγιναν όμως!
Έγιναν αφού διαπιστώθηκε το πρόβλημα και διεσύρθημεν τηλεοπτικώς…
Δεν τελειώνουμε εδώ συγχωριανοί!
Προσέξτε τώρα.
Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή η οποία… έπεσε από τα σύννεφα γιατί τα παιδάκια από το Μπόσι δεν μπορούν να φθάσουν στο σχολείο τους ο Δήμαρχος Καλαβρύτων είπε ευθαρσώς και προς τιμήν του (η ευθύνη της αργοπορίας τακτοποίησης του δρόμου τον βαρύνει είπαμε) ΤΗΝ μεγάλη και πικρή αλήθεια.
Διαβάστε τι είπε…
“ Η διαδρομή από του Μπόσι στους Πετσάκους δεν είναι συμφέρουσα για τους αυτοκινητιστές και δεν έρχονται…
Οι αυτοκινητιστές βάζουν ως πρόσχημα τον δρόμο. Όμως δεν είναι αυτό.
Διότι λένε… εάν είναι να μεταφέρουμε τα παιδιά από του Μπόσι στα Καλάβρυτα που η απόσταση είναι 30 χιλιόμετρα και όχι από του Μπόσι στους Πετσάκους που είναι 7 μας συμφέρει και ερχόμαστε να τα πάρουμε.
Εκεί δεν είναι πρόβλημα ο δρόμος;
Πώς το είχαμε λύσει εμείς το θέμα αυτό; Τους είπαμε. Παίρνετε τις καλές διαδρομές θα πάρετε και τις δύσκολες.
Προβλέπεται από τον νόμο η επιχορήγηση των γονέων. Αν δεν κάνω λάθος 8 ευρώ την ημέρα. Στου Μπόσι είναι τρεις γονείς. 3 Χ 8 = 24. Επί 25 ημέρες είναι περίπου 500 ευρώ. Μπορούμε να τα δώσουμε σε έναν αυτοκινητιστή όπως είχαμε κάνει και πέρισυ.. και να πηγαινοφέρνει τα παιδιά.”
Ανατριχιάσατε από το αλισβερίσι με τα παιδάκια στην μέση;
Εγώ όχι! Καθόλου.
Και ξέρετε γιατί;
Διότι επί 25 χρόνια κάθε χρόνο βρίσκομαι αντιμέτωπος με την εθνική μας κατάντια.
Δεν μπορούμε ούτε τα παιδιά μας να μεταφέρουμε στο Σχολείο τους και δεν καταφέραμε ΠΟΤΕ να λειτουργήσουμε τα Σχολεία μας από την πρώτη κι όλας μέρα του Σχολικού έτους. Ή καθηγητές θα λείπουν, ή βιβλία θα λείπουν, ή τα κτίρια δεν θα έχουν ολοκληρωθεί…
Προσωπικά το πάλεψα ως επαρχιακός τύπος όσο μπορούσα!
Αλλά είναι σαν να προσπαθείς να φυτέψεις μαρούλια στην έρημο.

Άκρως ενδεικτικά αναδημοσιεύω ένα άρθρο από την “ΦΩΝΗ” του έτους 1995!
Υπουργός Παιδείας είναι ο Γεώργιος Παπανδρέου.
Διαβάστε το και θα κλάψετε μαζί μου…
Σεπτέμβριος 1995
Κι’ όμως! Ο μπαμπάς δεν τον ανασχημάτισε. Παραμένει υπουργός.
ΜΠΡΑΒΟ ΓΙΩΡΓΟ!
Εμείς οι ίδιοι που το «είδαμε με τα μάτια μας» και δεχτήκαμε τον χείμαρρο της διαμαρτυρίας των γονιών, δυσκολευόμαστε ακόμα να το πιστέψουμε.
Πόσω μάλλον εσείς που θα το διαβάσετε!
Πρώτη ημέρα των μαθημάτων
Λύκειο Δάφνης. Παρών μόνο ο Λυκειάρχης!
Γυμνάσιο Δάφνης. Παρών μόνο ο Γυμνασιάρχης.
Γυμνάσιο Κλειτορίας. Παρών μόνο ο Γυμνασιάρχης ο οποίος παρέμεινε στη μοναξιά του ολόκληρη την εβδομάδα.
Δημοτικό σχολείο Μανεσίου. Οι μαθητές περιμένουν τον δάσκαλο με την τσάντα στο χέρι! Άδικα όμως!
Κι αυτά είναι μερικά μόνο παραδείγματα.
Αλλά δεν τελειώνουμε εδώ!
Τέλος Σεπτεμβρίου και κανένα Λύκειο ή Γυμνάσιο δεν έχει απαρτία καθηγητών.
Όλοι…  κάποιον περιμένουν.
Κι από όσους έχουν διοριστεί οι περισσότεροι περιμένουν το λεωφορείο που θα τους πάει σπίτι τους πολλά χιλιόμετρα μακριά και θα τους ξαναφέρει αύριο γιομάτους κέφι και όρεξη για διδασκαλία…!
Στο μεταξύ, Νομαρχία, ΚΤΕΛ και ταξιτζήδες, τα χαλάνε «στα φράγκα» και τα παιδιά μεταφέρονται πλέον με τα λεωφορεία των ΚΤΕΛ όπου φυσικά υπάρχει συγκοινωνία. Αλλά τα λεωφορεία, κάνουν απλά το κανονικό δρομολόγιο.. με αποτέλεσμα μικροί μαθητές, αφού ξυπνήσουν στις 5.30 το πρωί να κάνουν καθημερινή διαδρομή ωρών για να φτάσουν στο σχολείο τους ή να φτάνουν στο σχολείο τους και να περιμένουν ώρα για να αρχίσουν το μάθημα.
Μιλήσαμε με τους αρχικά υπεύθυνους γι’ αυτή την κατάσταση, κ.κ. Καπράλο και Μανωλόπουλο των ΚΤΕΛ, διαπιστώσαμε την καλή τους πρόθεση αλλά είναι ντροπή και για μας αλλά και γι’ αυτούς να συζητάμε τέλη Σεπτεμβρίου για θέματα που θάπρεπε να είχαν λυθεί εδώ και μήνες!
Στις πλάτες των παιδιών μας, αναπαράγουμε την παραδοσιακή μας ανευθυνότητα, έλλειψη ευαισθησίας, ασυνειδησία… πανάρχαιες αρετές του νεοέλληνα.
Εμείς θα πούμε μόνο… μπράβο Γιωργάκη Παπανδρέου.
Να παραμείνεις Υπουργός Παιδείας αυτής της εσχατοκοσμικής χώρας.”
Αυτά… και την αγάπη μου συγχωριανοί.
Το μόνο που έχω να προσθέσω είναι ότι τον άνθρωπο αυτό ο λαός μας ανταμείβοντάς τον προφανώς τον έκανε… πρωθυπουργό της χώρας!!!
Πάνος Τσαπάρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου