Σκοπός του Συλλόγου μας είναι:

Η συλλογή στοιχείων για συγκεκριμένα προβλήματα του χωριού. Η ενασχόληση με θέματα προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, όπως επίσης των κοινόχρηστων – κοινοτικών χώρων της κοινότητας, και την προώθηση αυτών στις αρμόδιες αρχές. Η διατήρηση των δεσμών των απανταχού Πετσακιτών με τη γενέτειρα και τις παραδόσεις τους.Η συμβολή στη διατήρηση, την καλλιέργεια και την μετάδοση των ηθών και εθίμων και γενικά των πολιτιστικών στοιχείων, που συνιστούν την πνευματική και πολιτιστική παράδοση των Πετσάκων Καλαβρύτων, για να μεταλαμπαδευτούν αυτά στις νεότερες γενιές.

Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2019

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΑ ΧΙΛΙΕΣ ΛΕΞΕΙΣ

Γιατί, ρωτάνε οι παλιοί, γιατί?
Σας θυμίζει κάτι αγαπητοί αναγνώστες μας?
Σας θυμίζει κάτι, ειδικά εσάς τους παλιούς κατοίκους του χωριού μας? 
Θα σας διηγηθούμε μια ιστορία αληθινή, αληθινή διότι ήμασταν εκεί, ζήσαμε τα γεγονότα, και μάλιστα ζούνε αρκετοί που βοήθησαν για να φτιαχτεί το σπίτι αυτό.
Ονόματα δεν θα αναφέρουμε, ούτε που είναι αυτό το σπίτι, το αφήνουμε σε εσάς, σε εσάς που γνωρίζεται πολύ καλά τα πράγματα στους Πετσάκους, που έχετε ζήσει στο πετσί σας την ηθική και την αγνότητα του χωριού αυτού.
Πάμε πίσω στο χρόνο, λίγο πριν το 2000, κάποιοι μετά τον μεγάλο σεισμό του 1995, προσπαθούν να φτιάξουν ξανά τα σπίτια τους, άλλοι αλλάζουν μόνο σκεπές, άλλοι φτιάχνοντας κάποιους τοίχους, άλλοι νέο σπίτι.
Σταθείτε στο τελευταίο, νέο σπίτι....
Τα δρομάκια γενικά μέσα στο χωριό μας, είναι στενά, μικρά, πράγμα που δυσχέραινε πολύ την πρόσβαση μηχανημάτων, τόσο για την εσκαφή, όσο και για την απομάκρυνση μπαζών από την περιοχή. 
Έτσι τι έκαναν?
Ζήτησαν την βοήθεια των υπολοίπων γειτόνων.
Αυτοί ανταποκρίθηκαν άμεσα με πολλούς τρόπους, ώστε να βοηθήσουν τον συγχωριανό τους να φτιάξει από την αρχή νέο σπίτι, ώστε να στεγάσει την οικογένεια του.
Ο ένας άνοιξε ολόκληρο δρομο μέσα από το χωράφι του, στην από κάτω μεριά του οικόπεδου, ώστε να μπορεί άνετα να περάσουν τα βαριά μηχανήματα.
Ο άλλος βοήθησε στα πρώτα σκαψίματα, για την οριοθέτηση του οικόπεδου.
Αρκετοί γείτονες βοήθησαν στο γκρέμισμα της παλιάς πέτρινης οικίας και την μεταφορά πραγμάτων στις αποθήκες τους.
Κατά την διάρκεια της κατασκευής της νέας οικίας, καθημερινά βοηθούσαν, ώστε να τελειώσει όσο πιο γρήγορα γινόταν το νέο σπίτι.
Επίσης όλα τα γύρω σπίτια πρόσφεραν τακτικά φαγητό σε όλους, χωρίς να σκέφτονται κόστος ή κούραση.
Παλιές καλές εποχές, όμορφες, ανιδιοτελείς.
Τα χρονια πέρασαν.........
Θέλετε να μάθετε τι κάνει τώρα αυτή η οικογένεια και ποια είναι η αντιμετώπιση της σε όλους αυτούς που τους βοήθησαν τότε?
Έχει φωτογραφία το κείμενο..........πάνω - πάνω κοιτάξτε την ξανά.

Το άρθρο συνεχίζεται.............


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου